No |
FAALİYET |
TEHLİKE |
RİSK |
RİSK DEĞERLENDİRMESİ
Olasılıkı |
Şiddet |
Risk Skoru |
|
ÖNLEM |
AÇIKLAMA |
1 |
Bilgisayar ve diğer elektronik eşya kullanımı |
Kullanılan kabloların uygun nitelikte olmaması |
Yangın |
| Kullanılan elektriğin topraklı hat olması ve periyodik bakımın yapılması |
Yangın ihtimaline karşı eczacı tarafından ilkyardım ve acil durum planının hazırlanmış ve görülebilir yere asılmış olması gerekmektedir |
2 |
Çalışan Dikkati |
Nöbet sonrası uykusuz kalma |
Algıda dikkatsizlik ve buna bağlı kaza ihtimali |
| Yoğun yorucu nöbetlerde yardımcı eleman temini veya nöbet sonrası çok dikkat gerektirecek (örn.Araç kullanımı) faaliyetleri sınırlamak ya da çalışanlar için dönüşümlü dinlenebileceği çekyat/yatak bulundurmak |
Nöbet sonrası oluşabilecek riskler değerlendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır |
3 |
Çalışan Dikkati |
Evrak Teslimat |
Kaza/ölüm |
| Eczane ile ilgili (Örn. Banka, SGK reçete teslimatı gibi) dışarı işlerinde araba kullanımı durumunda trafik kurallarına uymak |
Eczane dışındaki görevlerde araba kullanılıyorsa ehliyetin kontrolü ve diğer kazaların önlenmesi için gerekli tüm kontrollerin sağlanması gerekmektedir |
4 |
Eczane düzeni |
Levhaların asılması |
Eczane levhasının düşmesi |
| E Logonun ve eczane levhalarının sağlam asılı olup olmadığının kontrolünün sağlanması, gerekiyor ise sağlamlaştırılması |
Levhaların Eczaneler ve Eczane hizmetleri hakkında yönetmeliğinde belirtilen standartlarda ve rekabet oluşturmayacak şekilde olmasının kontrolü sağlanmalıdır |
5 |
Eczane düzeni |
Uygun olmayan eczane düzeni |
Dar ve sıkışık çalışma alanı ile rahat geçişlerin sağlanmamış olması |
| Çalışanların rahat hareket edebiliyor olması ve eczane düzeninin gerekiyor ise buna göre yeniden düzenlenmesi |
Çalışma ortamının işleyiş sürecini aksatmayacak şekilde ve ergonomik olarak düzenlenmesinin kontrolü sağlanmalıdır |
6 |
Eczane düzeni |
Eczane kepenk kontrolü |
Yaralanma |
| Kepenkleri açıp kapama esnasında yaralanmaya karşı dikkatli olunması, kepenkte kesik olması ihtimaline karşı önlem almak |
Faaliyet kontrolleri uygulanmakta, önlem ve aksiyonların uygunluğu sürekli olarak kontrol edilmektedir |
7 |
Eczane hizmetleri |
Elektrikli soba v.s kullanımı |
Yangın |
| Elektrikli ekipmanların izolasyonu sürekli olarak denetlenmelidir.Kaçak akım röleleri yerleştirilmelidir. |
Yangın ihtimaline karşı ilkyardım ve acil durum planının hazırlanmış olması gerekmektedir |
8 |
Eczane hizmetleri |
Majistral ilaç hazırlama |
Kontaminasyon riski |
| Etken Madde ile doğrudan çalışılan durumlarda kontaminasyon riskini azaltmak için tek kullanımlık eldiven kullanılması |
Majistral ilacın hazırlanması Eczacı kontrolündedir sonrasındaki malzeme temizliği Eczacı teknikeri sorumluluğundadır Temizlik esnasında yaralanama ve kontaminasyon riskinin önlemi alınmış olmasıdır |
9 |
Eczane hizmetleri |
Yangın tüpü kontrolü |
Yangın |
| Yangın tüpü bulundurmak ve düzenli gerekli bakımını sağlamak |
Yangın ihtimaline karşı ilkyardım ve acil durum planının hazırlanmış olması gerekmektedir |
10 |
Eczane hizmetleri |
İlaç stok durumu ve temini |
İncinme/yaralanma |
| Gelen ilaç koli taşıma esnasında incinmeye karşı önlem almak yüklü ilaç taşıma için gerekiyorsa tekerlekli araba temin etmek |
Çalışanın sağlığına zarar verebilecek durumların tespiti sağlanmış ve gerekli önlemlerin kontrolünün sağlanması gerekmektedir |
11 |
Eczane hizmetleri |
Doğalgaz kombisinin yıllık bakımı |
Zehirlenme |
| Doğalgaz kombisinin yıllık bakımının yaptırılması |
Zehirlenme ihtimaline karşı ilkyardım ve acil durum planının hazırlanmış olması ve doğalgaz kaçağı tespiti için alarm sisteminin kurulması gerekmektedir |
12 |
Eczane hizmetleri |
Klimanın yıllık bakımı |
Solunum yolu hastalıkları/havasız ortam |
| Klimanın yıllık filtre değişiminin yapılması ve temizletilmesi |
Çalışanın sağlığına zarar verebilecek durumların tespiti sağlanmış ve gerekli önlemlerin kontrolünün sağlanması gerekmektedir |
13 |
Eczane hizmetleri |
Majistral ilaç hazırlama |
Yaralanma |
| Majistral ilaç hazırlama esnasında kullanılacak laboratuar malzemelerin temizliğinin el yaralanmaları ve kontaminaston riskini önlemek için fırça ile temizliğinin sağlanması |
Eczaneler ve Eczane hizmetleri hakkında yönetmeliği gereğince Laboratuarda akar su bulunması ve laboratuar malzeme temizliğin bu su ile yapılmasının sağlanması |
14 |
Eczane hizmetleri |
Majistral ilaç hazırlama |
Yangın |
| Majistral ilaç hazırlama esnasında ateş kullanımı esnasında kimyasal reaksiyon ve yangına karşı yangın tüpü bulundurmak |
Yangın ihtimaline karşı ilkyardım ve acil durum planının hazırlanmış olması gerekmektedir |
15 |
Eczane hizmetleri |
Acil kurtarılacak listesi |
Panik/ölüm |
| Acil durumlarda (Örn. Yangın, sel) acil kurtarılacak evrak ve ekipmanların listesini yapmak |
Acil durumlara karşı ilkyardım ve acil durum planının hazırlanmış olması gerekmektedir |
16 |
Ergonomik Riskler |
Klimanın çalışma ortamına uygun olmayan konumlandırılması |
Hava akımına maruz kalma |
| Klimalar çalışma ortamında çalışan kişinin pozisyonuna göre ayarlanmalıdır. |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
17 |
Ergonomik Riskler |
Kaygan zemin |
Düşme / Kayma |
| Düşme kayma tehlikesi yaşanabilecek alanlar işaretlenmeli ve gerekli kaydırmazlık ekipmanları yerleştirilmelidir. |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
18 |
Ergonomik Riskler |
Çalışanlar için oturma yeri |
İskelet ve kas sistemi rahatsızlıkları |
| Ergonomik koşullar konusunda çalışanlara eğitim verilmesi ve çalışma ortamının ergonomik koşullara göre düzenlenmesi |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
19 |
Ergonomik Riskler |
Merdiven |
Düşme / Kayma |
| Merdiven var ise korkulukların sabitliği kontrol edilmeli, korkuluk yok ise yaptırılmalı ayrıca merdiven basamaklarının uygunluğu kontrol edilmeli (aşırı dar/ aşırı yüksek olmamalı) |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
20 |
Ergonomik Riskler |
El Merdiveni |
Düşme / Kayma |
| El merdivenlerinde,kullanılırken kaymalara karşı, tırtır, lastik, mantar, mahfuz ve çengel koymak gibi gerekli tedbirler alınacaktır. |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
21 |
Eczane düzeni |
Hijyen |
Hijyenik olmayan çalışma ortamı |
| Çalışanların ellerini akan su ile yıkayabileceği lavabonun sağlanması |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
22 |
Ergonomik Riskler |
Aydınlatma |
Yapılan işe uygun olmayan aydınlatma biçimi ve uygun olmayan aydınlatma |
| Çalışma ortamının yapılan işe uygun olarak aydınlatılması (Örn. Majistral ilaç hazırlama, Reçete hazırlama) |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
23 |
Ergonomik Riskler |
Temizlik |
Temiz olmayan çalışma ortamı |
| Yerlerin her gün düzenli olarak temizlenmesi |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
24 |
Ergonomik Riskler |
Temizlik |
Haşarat ve böcekler |
| Haşarat ve böceklere karşı önlem alınması ve gerekiyor ise ilaçlama yapılması |
Koruyucu ekipmanların gerekli durumlarda bulundurulmasının sağlanması gerekmektedir |
25 |
Ergonomik Riskler |
Uzun süreli bilgisayar kullanımı |
Göz, Bel ve El bileği rahatsızlıkları |
| Oturma düzenini ergonomik biçimde oluşturmak, gerekiyor ise çalışanlar arası dönüşümlü iş vermek |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
26 |
İlaç Depolama |
Zehirli maddelerin uygun saklanmaması |
Zehirlenme |
| Zehirli maddelerin kodekse göre ayrılarak ayrı dolapta saklanması |
Mevzuata göre ayrılarak |
27 |
Etken Madde Saklanması |
İlaç Hazırlamada kullanılan etken maddelerin (produi) saklanması |
Yangın, Patlama, Kimyasal zehirleme |
| Etken maddeler saklama koşullarına uygun saklanmalı, ateşten uzak tutulmalı, uyarı işaret levhaları asılmalıdır. |
Zehirlenme ihtimaline karşı ilkyardım ve acil durum planının hazırlanmış olması gerekmektedir |
28 |
İlaç Depolama |
İlaç dolapları ve rafları |
Düşme |
| İlaç dolaplarının ve raflarının uygun sağlamlıkta monte edilmiş olup olmadığı kontrol edilmeli |
Çalışana zarar verebilecek her türlü eşya ve dolapların sabitlenmiş olduğunun kontrolü sağlanmalıdır |
29 |
İlaç Depolama |
Zehirli ilaçların saklanması |
Zehirlenme |
| Zehirli ilaçların saklandığı dolapların kilidi eczacı mesul müdür tarafından korunuyor olması |
Kodekse göre ayrılarak şiddetli zehirlilerin saklandığı dolabın kapağı kırmızı |
30 |
İletişim Sorunu |
Çalışanlar arası iletişim sorunu |
Öfke/stres gelişimi ve sözel şiddet riski |
| Çalışanlara öfke ve stres kontrol eğitimi |
Çalışanların iletişim sorunu ihtimaline karşı oluşabilecek durumların önleminin sağlanması gerekmektedir |
31 |
Eczane düzeni |
Eczane içi asma kat |
Düşme/yaralanma |
| Asma katın sağlamlığı ve asma kattan düşebilecek her türlü eşyanın kontrolü sağlanmalı ve gerekiyorsa sağlamlaştırılmalıdır |
Çalışana zarar verebilecek her türlü eşya ve dolapların sabitlenmiş olduğunun kontrolü sağlanmalıdır |
32 |
Eczane düzeni |
Eczaneye hayvan girişi |
Yaralanma/Ölüm |
| Eczaneye hayvan girmesi durumunda (Arı,Kedi,Köpek,Yabani Hayvan..) dışarıya güvenli şekilde çıkarılmasının sağlanması gerekmektedir (örn. Eldiven kullanımı) Ayrıca hayvan girişini önlemeye yönelik camlara sineklik takılması ve kapıların kapalı tutulm |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
33 |
Eczane düzeni |
Çöp kovası kullanımı |
Hijyenik olmayan çalışma ortamı |
| Çöp kovası kapalı/kapaklı olmalıdır. Atık her türlü atık maddenin/çöpün etkileşimi engelleyecek bir atık sistemi sağlanmalıdır. |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
34 |
Eczane düzeni |
Kırık/bozuk elektrik prizleri |
Elektrik çarpması |
| Elektrik prizler kırık/bozuk/sarkık ise onarımının sağlanması ve yeterli topraklanmış priz kullanımından emin olunmalıdır |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
35 |
Eczane düzeni |
Eczanede bulunan bitkiler |
Alerji |
| Kapalı ortamda bulunan bitkiler alerji oluşumu bakımından değerlendirilmeli ve gerekli havalandırmanın yapıldığından emin olunmalıdır |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
36 |
Eczane düzeni |
Bozuk aydınlatma sistemi |
Elektrik çarpması |
| Kırık lamba/bozuk aydınlatma sistemi var ise değişimi/tamiri uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
37 |
Çalışma kıyafeti |
Uygun kıyafetin seçimi |
Yaralanma/Ölüm |
| Çalışanlar iş esnasında yanabilecek, takılıp düşebilecek ya da yaralanmaya sebebiyet verebilecek her türlü kıyafet konusunda uyarılmalıdır. |
Çalışanların sağlığı için uygun koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir |
38 |
Bilgisayar ve diğer elektronik eşya kullanımı |
Kullanılan kabloların uygun nitelikte olmaması |
Elektrik çarpması. |
| Kullanılan elektriğin topraklı hat olması ve kabloların periyodik bakımın yapılması. |
Çalışanın sağlığına zarar verebilecek durumların tespiti sağlanmış ve gerekli önlemlerin kontrolünün sağlanması gerekmektedir |
39 |
COVID 19 - Önleme/Etkilerini Azaltma |
Kişisel Koruyucu Önlemelerin Gerektiği Şekilde Alınmaması Riski |
Çalışanlarda bilgi ve farkındalık eksikliği riski |
| COVID 19 bulaş yolları, engellenmesi, kişisel koruyucu donanımlar ve kişisel hijyenin sağlanması konularına ilişkin personel bilgilendirmelerinin yapılması, görsel ve yazılı malzemelerle bilginin sürekliliğinin sağlanması; gerekli organizasyonel önlemlerin tanımlanması, düzenli olarak Sağlık Bakanlığı ve Birlik tarafından yayınlanan duyuru ve rehberlerin takibi |
. |
40 |
COVID 19 - Önleme/Etkilerini Azaltma |
Enfeksiyon Bulaş/Yayılım Riski |
Çalışanlar arası bulaş riski |
| Sosyal mesafenin korunması, materyallerin ortak kullanımının engellenmesi, mümkün olduğunca kullan-at materyaller kullanılması |
. |
41 |
COVID 19 - Önleme/Etkilerini Azaltma |
Enfeksiyon Bulaş/Yayılım Riski |
Enfekte hasta ile bulaş riski |
| Personel bölümü ile hasta bekleme bölümleri sirkülasyonunun mümkün olduğunca alt seviyeye indirilmesi; su sebili, dergi vb ortak kullanılan malzemelerin bekleme alanlarından kaldırılması; eczane içine mümkün olan en az sayıda hastanın alınması; manuel reçete, cep telefonu ve benzeri hastaya ait eşyaların ellenmesi sonrasında hijyen prosedürlerinin yerine getirilmesi |
. |
42 |
COVID 19 - Önleme/Etkilerini Azaltma |
Enfeksiyon Bulaş/Yayılım Riski |
Eczane mekanından kaynaklı bulaş riski |
| Hastaların kendilerinin ulaşabildiği raf ve standları minimuma indirmek; gerekirse güvenlik bariyeri ile kapatmak, düzenli havalandırma sağlamak ve havalandırma sistemlerinin dezenfeksiyonuna özen göstermek, sık kullanılan öğelerin daha sık dezenfeksiyonu ve ihmalin engellenmesi adına temizlik çizelgelerinin oluşturulması |
. |
43 |
COVID 19 - Önleme/Etkilerini Azaltma |
Enfeksiyon Bulaş/Yayılım Riski |
Risk grubundaki personelde bulaş riski |
| Riskli grupta yer alan çalışanların mümkünse evden destek vermesi; mümkün olmadığı durumlarda hasta ile direk iletişimden kaçınılması |
. |
44 |
COVID 19 - Önleme/Etkilerini Azaltma |
Enfeksiyon Bulaş/Yayılım Riski |
Çalışanlarda olası bir enfeksiyonun yayılım riski |
| Çalışanların sağlık durumunun COVID-19 semptomlarına ayrı bir önem verilerek takibi, işe başlamadan önce ateş ölçümü yapılması |
. |
45 |
COVID 19 - Gerekli Kaynak VE Süreçlerin Düzenlenmesi |
Koruyucu Kişisel Donanımların etkin kullanılmaması riski |
KKD Erişim sıkıntısı |
| El hijyen ürünleri, maske, gözlük gibi kişisel koruyucu ekipmanların personel için yeterli düzeyde temin edilmesi ve sürekliliğinin sağlanması, erişim konusunda personel bilgilendirmelerinin yapılması |
. |
46 |
COVID 19 - Gerekli Kaynak VE Süreçlerin Düzenlenmesi |
Koruyucu Kişisel Donanımların etkin kullanılmaması riski |
KKD yanlış kullanımı riski |
| KKD kullanımlarına ilişkin gerekli bilgilendirmelerin yapılması ve etkin personel takibi, atık materyallerin bulaş riskine neden olmayacak şekilde ortamdan uzaklaştırılmasına ilişkin sistemin eczane içinde yapılandırılarak personelin konu hakkında bilgilendirilmesi, kirli önlük vb eşyaların nasıl dezenfekte edileceği yönünde personel bilgilendirmelerinin yapılması |
. |
47 |
COVID 19 - Gerekli Kaynak VE Süreçlerin Düzenlenmesi |
İlaç / tıbbi malzeme / ürün tedarik süreçlerinde yaşanabilecek riskler |
İlaç /malzeme temin sürecinde bulaş riski |
| Eczaneye temin edilen ilaç ve malzemelerin gereken hijyen koşullarına uygun şekilde teslim alınması ve yerleştirilmesi, ambalaj materyallerin olası bir bulaşı engelleyecek şekilde atılması |
. |
48 |
COVID 19 - Gerekli Kaynak VE Süreçlerin Düzenlenmesi |
İlaç - Malzeme tedarik süreçlerinde yaşanabilecek riskle |
İlaç/malzeme temininde yaşanabilecek riskler |
| İlaç/malzeme stoklarının düzenli kontrolü, acil durumda nasıl tedarik edileceğine ilişkin personel bilgilendirmesinin yapılması |
. |
49 |
COVID 19 - Gerekli Kaynak VE Süreçlerin Düzenlenmesi |
Tehlikeli atıklar/maddeler Kansorejen /Mutajen Maddelere bağlı riskler |
0rtam dezenfeksiyonuna bağlı kaza ve zehirlenmeler |
| İlgili malzemelerin kullanımı ve ortam dezenfeksiyonunun sağlanması sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin gereken bilgilendirme ve uyarıların yapılması |
. |
50 |
COVID 19 - İlaç Eczacılık Hizmet Sürekliliğinin Sağlanması |
Hizmet sürekliliğinin sağlanmasına ilişkin riskler |
Eczacı ve eczane çalışanlarının enfekte olması riski |
| Enfeksiyon şüphesi olması durumunda yapılması gerekenlerin netleştirilerek konuya ilişkin personel bilgilendirmelerinin yapılması, eczacının enfekte olması durumunda ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçilmesi, personel iletişim bilgilerinin sürekli güncel tutulması |
. |